Online simultaan met GM Michael Prusikin

Aanstaande vrijdag 15 mei, vanaf 20h, zal Schaakhuislid en grootmeester Michael Prusikin (FIDE: 2549), op de website lichess.org een online kloksimultaan geven voor de eerste 25 leden van het Schaakhuis die zich daarvoor aanmelden.

Nog geen lid van het Schaakhuis en toch zin om mee te doen? Geen probleem. Op voorwaarde dat je al lid bent van een andere bij de HSB en/of KNSB aangesloten vereniging, kun je – tijdelijk – tientjeslid worden tot het einde van het kalenderjaar. Je kunt dan deelnemen aan activiteiten zoals deze. 

Aanmelden als dubbellid kan bij secretaris Tjomme Klop, ziehier de contactpagina, vermeld bij de aanmelding je lichess-handle.

 
Helaas zullen de komende tijd alleen nog online activiteiten mogelijk zijn, omdat het schaakcafé wegens Corona gesloten is. Het goede nieuws: een legertje vrijwilligers onder aanvoering van Evert Roeleveld benut momenteel de sluiting voor een grondige renovatie! Op termijn opent er dus een nieuw en verbeterd Schaakhuis aan de Looijerstraat 1, zodat daar ook weer de reguliere activiteiten – eerste zaterdag van de maand snelschaaktoernooi- en vele bijzondere evenementen onder verbeterde omstandigheden kunnen plaatsvinden.

Links GM Michael Prusikin

Een account aanmaken op lichess.org is gratis en simpel. Wie een lichess-account heeft en Schaakhuislid is kan lid worden van het "SV Schaakhuis"-team op lichess. Ga hiervoor binnen lichess naar de tab "COMMUNITY" -> "TEAMS" en zoek het team "SV Schaakhuis". Meld je aan. Verdere instructies worden via dit lichess team gegeven door de beheerder ("team leader") van dit team, dit is schrijver dezes, Derk Dekker (="horst" op lichess, inderdaad: wijlen Horst Tappert was de acteur van de bekende Duitse detective-serie "Derrick" en dat lijkt op Derk).

Er zal tijdens de simultaan ook een Skype-meeting worden aangeboden aan alle deelnemers aan de simultaan. Op deze manier kun je dus – als je dat wilt – online contact maken met de andere tegenstanders van Prusikin. Sowieso is het mogelijk om via de webpagina van de online simultaan alle andere partijen die op dat moment bezig zijn te volgen. Een beetje kibitzen mag. Uiteraard mag onderling helpen niet. De grootmeester zal ook via Skype te zien zijn. Het is aan hem om te beslissen om op een zeker moment ook zijn microfoon aan te zetten om contact te maken met de deelnemers. Hij zal niet luisteren naar de gesprekken, hij zal al zijn energie nodig hebben voor het spelen van goede partijen. Bovendien spreekt hij wel Russisch, Duits en Engels, maar matig Nederlands.

Het Schaakhuis stelt schaakboeken beschikbaar. Wie wint van de grootmeester mag er één uitkiezen. Ook mag Michael naar eigen inzicht een aantal spelers aanwijzen waarvan hij vindt dat hun geboden weerstand een boek verdient.

Let op: er is ook een lichess-team voor een ieder die het schaakcafé "Schaakhuis En Passant" (de stichting) een warm hart toedraagt en voor stamgasten van het schaakcafé om online met elkaar contact te maken. Dit team heet simpelweg: "Schaakhuis". Iedereen kan lid worden van dit lichess-team. Het geeft echter geen toegang tot online activiteiten van de vereniging: SV Schaakhuis.

Grootmeester Prusikin speelt vanuit zijn huis in Beieren. Lees hieronder verder hoe het contact ontstond tussen het Schaakhuis en Michael Prusikin.
 
 
Vorig jaar oktober reisde een delegatie van het Schaakhuis af naar Praag om daar een rondreis te beginnen door Tsjechië (en een klein stukje Slowakije) in de chess train: Norbert Harmanus, Mike Hoogland, Gerard Milort, Petra Boonman, Bram van den Berg en ikzelf.

Voor een vermakelijk relaas verwijs ik naar de verslagen van Norbert op de Schaakhuis-website: dag 1, dag 2, dag 3, slot

In ronde 1 mocht ik toen direct stevig aan de bak. Ik voerde met mijn middelmatige rating namelijk precies het "rechter rijtje" aan op de startranglijst en daarom mocht ik op bord 1 aantreden tegen de grote favoriet voor de eindzege en de enige GM die meedeed: Michael Prusikin uit Beieren, van Oekraïense afkomst.

Hij veegde mij uiteindelijk heel efficiënt van het bord, maar toch speelden we best een interessant potje rapidschaak, het ging lang gelijk op (ik had wit). Hij vertelde mij dat hij fulltime schaaktrainer is. Ik voelde me daarom enigszins bezwaard na afloop om te vragen of hij onze partij nog een beetje met me wilde analyseren – hij was tenslotte op vakantie – maar ik deed het toch (hoe vaak krijg je de kans?) en dat vond hij geen probleem.

Later begreep ik dat een heel aantal van zijn leerlingen ook in de trein zat en dat hij hun partijen ook met ze analyseerde. Helemaal vakantie was het dus toch niet, voor hem althans.

GM Prusikin maakte zijn favorietenrol daarna volledig waar, want hij won het toernooi met 10/11. Slechts twee halfjes stond hij af. Onze topper Bram van den Berg maakte in de laatste ronde keurig remise. Meer had de grootmeester ook niet nodig voor de toernooiwinst, maar een salonremise was het zeker niet, wie Bram kent weet dat dat niet zijn stijl is, hij is voor niemand bang en eerder in het toernooi versloeg hij de enige IM.

Na de remise tegen Bram had de grootmeester het toernooi dus in stijl gewonnen. Er was echter nog een lange weg te gaan terug naar Praag, door het zonovergoten Tjechische landschap. Die terugreis liep zelfs nog wat vertraging op door een defecte locomotief. Overmacht, bij een verder vlekkeloos georganiseerd evenement en het was bijzonder hoe snel het opgelost werd en we weer onderweg waren.
 
Het landschap was echter niet meer aan de grootmeester besteed. Nu de klus was geklaard wilde hij drie dingen: bughouse, rode wijn en Oudhollandsche gezelligheid. OK, dat laatste had hij zo wellicht niet onder woorden kunnen brengen. Hoe dan ook, hij voelde feilloos aan bij wie hij hiervoor moest zijn: het Rode Gevaar was meestal wel in de restauratiewagon te vinden. Borden, stukken en klokken regelde hij zelf bij de organisatie (die eigenlijk de boel aan het opruimen was). Ik kreeg al gauw het genoegen van revanche op mijn tegenstander van de eerste ronde: als je maar voldoende dames aangereikt krijgt is mat zetten niet zo moeilijk meer. De stemming steeg en het duurde niet lang of ook de toernooiwinnaar had een rood T-shirt aan: hij was inmiddels ingelijfd door onze GM: Gerard Milort.
 
Je kunt zeggen van Facebook wat je wil, maar om contact te houden met ooit eens gemaakte vrienden blijkt het een krachtig middel. GM Prusikin werd lid van de besloten Facebook-groep van het Schaakhuis. Ons andere illustere lid IM Jop Delemarre bleek hem nog te kennen van internationale jeugdkampioenschappen van weleer. En nu is dus – dankzij Corona – de tijd gekomen voor het eerste gezamenlijke evenement!
 
Eerder deze week vond al een voorproefje plaats met 5 vrijwilligers. Het viel de grootmeester ronduit tegen in vergelijking met reguliere simultaans, hij moest direct twee nederlagen incasseren. Daar moet bij worden vermeld dat hij zeker niet tegen de zwakste schaakhuisleden speelde en dat het hier een klok-simultaan betreft: een andere tak van sport en absoluut stressvoller en zwaarder dan een reguliere simultaan.
 
Twee keer winst voor een amateur: dat geeft de burger moed. Aan de andere kant: een gewaarschuwd grootmeester telt voor twee!
 
Groot respect voor GM Prusikin, die in ieder geval niet terugdeinst voor deze een uitdaging! Ik vermoed dat we een meedogenloze chesstrain-Prusikin gaan zien 15 mei.
 
Nog wat informatie over ons nieuwste lid. Recent presteert hij zo goed dat binnenkort de vraag gesteld kan worden hoe het Duitse olympiade-team nog om hem heen kan!
Zo verloeg hij eind februari van dit jaar nog David Howell (2701) met zwart in de Bundesliga.
 
In de woorden van die andere Britse grootmeester die zich ook wel een aan een online simultaantje waagt: "Put that in your pipe and smoke it, son"!
 
 

Plaats een reactie

WP-Backgrounds by InoPlugs Web Design and Juwelier Schönmann

    Laat zien dat je geen robot bent door de volgende afbeelding te kiezen Kopje.