Soms hebben buitenstaanders invloed op gebeurtenissen in de schaakwereld. Zo stond het Nederlands Kampioenschap Freestyle Chess oorspronkelijk gepland op 10 juni, maar door een dubbelgeboekte school moest de Grand Prix die daar een week later gehouden zou worden vervroegd worden en werd er noodgedwongen uitgeweken naar zondag 24 september. Stichting ILANZ Schaakpromotie en schaakvereniging Voorburg organiseerden en leidden het toernooi enthousiast en wedstrijdleider Bauke Hoogland startte elk uur een nieuwe ronde, nadat hij uitleg had gegeven.
Met 24 aanmeldingen zou het een interessante dag gaan worden in Wijkcentrum Essesteijn, maar helaas worden mensen tegenwoordig steeds jonger vergeetachtig en bleven er 11 weg, vaak zonder bericht. Niet getreurd, want het 'echte' NK wordt altijd gehouden met slechts 8 spelers. Wij hadden er dus meer! En gelukkig kon het (grotendeels jeugdige) deelnemersveld met een invaller even worden gemaakt.
Achtereenvolgens werden dezelfde zeven schaakvarianten afgewerkt als vier jaar geleden, toen dit toernooi voor het eerst werd gehouden: amazoneschaak, kamikazeschaak, knight relay chess, moerasschaak, querquisite, krimpschaak en cilinderschaak. Een aantal spelers ging lekker van start met het amazoneschaak (de dame heeft dezelfde mogelijkheden als de amazone uit het superschaak) en leidde de dans, maar vooral in de tweede ronde (kamikazeschaak) was de kans op remise behoorlijk groot. Hoe kan het ook anders als het stuk waarmee je slaat ook van het bord verdwijnt.
Verreweg de lastigste variant is het knight relay chess. Paarden kunnen niet slaan of geslagen worden, maar 'lenen' hun loop aan de stukken van de eigen kleur die ze dekken. Dat kost behoorlijk veel rekenwerk en na de derde ronde was iedereen goed warmgedraaid. Daarna volgde het moerasschaak, waar weer heel erg opgelet moest worden, want het moeras dat begint op het centrum van het bord kan verschuiven en stukken verzwelgen! Het mag ook nog eens niet overgestoken worden. Elke keer als er een stuk werd geslagen, de koning schaak gezet of beide schoof het moeras op. Een zenuwslopende variant van het schaken.
Gaandeweg kwam er tekening in de strijd en kwamen de handigste variantenspelers boven drijven. In persoonlijke confrontaties werd er afstand genomen van achtervolgers en na de vijfde ronde (querquisite, waarbij een stuk de loop adopteert van het stuk dat op die lijn begint) werd duidelijk dat André Wagner en de 8-jarige David Madularea (lid van de 'thuisclub') de beste kansen hadden. De eerste ging aan de leiding, maar kon nog struikelen, en de tweede zou zeker zijn best doen om dan toe te slaan. Het krimpschaak (elke rij of lijn waar een stuk op heeft gestaan en leeg komt verdwijnt en zo schuiven de stellingen langzaam richting veld a1) kostte beiden weinig moeite. Het verschil van 1,5 punt was echter te groot en in de laatste ronde kon de leider van het klassement het zich permitteren om te verliezen. Maar cilinderschaak is nu juist zijn favoriete variant en hij gaf het dan ook niet uit handen. De eindstand spreekt boekdelen. Derde werd Amsterdammer Rafael Goudriaan (VAS).
1. André Wagner 6,5
2. David Madularea 5
3. Rafael Goudriaan 4,5
Meisjeskampioen Fong Li Caljé scoorde precies 50% en nee, ze was niet het enige meisje dat meedeed.
De prijswinnaars: Fong Li Caljé (meisjes), Rafael Goudriaan (3e prijs), David Madularea (2e prijs), André Wagner (kampioen)
Hoe goed men zich heeft geamuseerd op deze zonnige zondag laten de foto's van Cissy Caljé zien.