Een interview met Derk Dekker, lid van Schaakhuis en van ‘Novelty Destroyers’. Derk, kun je eerst vertellen hoe het zit met die laatste, toch wat geheimzinnige, club? Ben jij de oprichter?
Inderdaad! En destijds heb ik ons als nieuwe club natuurlijk even netjes voorgesteld op de HSB-site, dus daar verwijs ik graag naar. Het eerste seizoen hield ik mijn hart vast: gaat het lukken om iedere keer acht man op de been te brengen voor een competitiewedstrijd? Is er wel voldoende betrokkenheid? Mijn vrees bleek ongegrond: al gauw was er een harde kern die liefst geen wedstrijd wilde missen. Het succes hielp natuurlijk ook wel mee, we werden direct kampioen in de 3e klasse.
Moeten we in Den Haag en in de Haagse regio meer doen voor de schakende immigranten en expats? Heb jij daar ideeën voor?
Dat is een lastige vraag. Mijn ervaring met collega’s bij het Europees Octrooibureau is dat de drempel om bij een schaakclub naar binnen te stappen vrij hoog is. Alleen de echte schaakfanaten zullen dit doen. Die vinden hun weg wel. Maar voor velen is schaken niet de enige hobby – om nog maar te zwijgen over de tijd die partners en kinderen vergen naast het werk – en voor hen blijft schaken iets wat ze vroeger hebben gedaan en nu nog af en toe via internet doen. Misschien kan er meer geadverteerd worden bij de internationale organisaties, zodat expats zich bewust worden van het rijke schaakleven in Nederland en de Haagse regio. Mogelijk dat het dan bij meer expats gaat kriebelen. Schaken is natuurlijk zeer verslavend, dus vaak is een eerste aanzet voldoende!
Afgelopen jaar organiseerde je het NK Bedrijvenschaak. Een prachtig evenement bij jullie op kantoor. Hoe kijk je daar op terug?
Met héél veel plezier natuurlijk. Het heeft me een jaar lang erg veel tijd gekost, maar het was heel leuk om te doen. Het was na de eerste toezegging van de hoogste baas van de vestiging Rijswijk ook een soort ontdekkingsreis door onze grote organisatie: wie heb ik waarvoor nodig? Het leukste is dan als mensen enthousiast worden en uit eigen beweging nog een stapje verder gaan en bijvoorbeeld zorgen voor prachtig ontworpen notatieboekjes als geschenk aan het eind of grote schermen met beelden van de toppartijen. Wat het voor mij persoonlijk extra mooi maakte, is dat er collega’s uit onze vestigingen in München en Berlijn speciaal over kwamen om mee te doen. Een week voor het evenement bedacht ik nog iets leuks voor bij de borrel: toppers die een vluggertje op een tuinschaakspel spelen. Matthew Sadler, Twan Burg en Herman Grooten zegden direct toe en zorgden voor onvergetelijk spektakel. Dat soort dingen maakte het voor mij af. Ik verheug me alweer op het komende NK op 3 oktober in de Haagse Hogeschool, maar dan als deelnemer! Als organisator is het overigens fantastisch om te weten dat John Pouwels het schaaktechnische deel regelt.
Van wie heb je schaken geleerd? Hoe ben je geïnteresseerd geraakt in de schaaksport?
Zoals zo velen heb ik schaken van mijn vader geleerd en eerst speelde ik eigenlijk ook alleen met hem. Ik leende schaakboeken uit de openbare bibliotheek en speelde partijen na zonder er iets van te begrijpen. Ik vond het allemaal wel heel fascinerend, die openingen en spelers met vreemde namen (Ljubomir Ljubojevic was mijn favoriet, puur vanwege zijn naam). Dan probeerde ik zo’n opening uit tegen mijn vader en vierde de overwinning al als ik zag dat ik hem verrast had. Daarna verloor ik dan alsnog, want mijn vader is best een aardige schaker, niet gehinderd door enige kennis, maar prima in staat tot natuurlijke zetten en het vinden van tactische grapjes. En ik was natuurlijk geen groot talent, al had er vast meer in gezeten als ik jong bij een club was gegaan. Op de middelbare school speelde ik veel vluggertjes met vrienden en de schoolbibliothecaris in de pauze. Pas na mijn studie haalde een vriend van die tijd mij over om voor zijn club HSP in Hoogezand te gaan schaken (ik woonde toen in Groningen). Toen sloeg de verslaving toe…
Je speelde afgelopen jaar competitie voor Schaakhuis en had een bijdrage aan het kampioenschap en de promotie naar de KNSB. Dat betekent dat je volgend jaar ‘dubbel’ mag spelen (in de KNSB voor Schaakhuis en in de HSB voor Novelty Destroyers). Ga je dat doen?
Helaas, ik ben uit Schaakhuis 1 geknikkerd! Daar baalde ik aanvankelijk stevig van, want ik had me wel verheugd op het spelen in de KNSB. Maar er zijn wat sterke leden bij Schaakhuis teruggekeerd (wat op zichzelf natuurlijk leuk en goed is voor het Schaakhuis) en toen was een basisplaats voor mij met geen mogelijkheid meer te verdedigen. Wel is mij beloofd dat ik een paar keer mag invallen in de KNSB. Maar ik ben blij dat het Schaakhuis dit seizoen vier teams heeft, één meer dan vorig jaar. Ook het tweede team, dat in de 1e klasse HSB zal uitkomen, is gezellig, sterk en gemotiveerd, dus ik ga dit jaar weer voor het kampioenschap! Hopelijk zitten we niet in dezelfde poule als de Novelty Destroyers, want die wens ik natuurlijk ook het allerbeste.
Nog even iets over Schaakhuis. Ook geen gemiddelde vereniging. Hoe ben je daar lid geworden? Je maakt een keurige burgerlijke indruk. Pas je wel bij Schaakhuis?
Ik heb hartelijk moeten lachen om deze wel zeer suggestieve vraag. Vervolgens heb ik na lang nadenken het enig juiste antwoord gevonden: een wedervraag! Want, mijn beste Jan Willem, hoe bestaat het toch dat jij als actieve Haagse schaker en kleurrijke persoonlijkheid na al die jaren nog steeds géén lid bent van de meest dynamische, diverse, laagdrempelige, snelst groeiende en sinds kort succesvolste club van de HSB?! Dubbellid ben je al voor €15,- per jaar, HSB-prominenten als Dimitri Karagantcheff en Gerard Milort gingen je recent voor. Het is nog niet te laat!
Tot mijn schrik kwam ik er onlangs achter dat je bij Schaakhuis geen bier meer kunt krijgen. Ook al niet bij sommige andere verenigingen. Doen jullie daar nog wat aan of gaat Schaakhuis in een soort fitness centrum veranderen? Rook- en drankvrij?
Rookvrij is het al een tijd. Als er geen bier geschonken mag worden is dat een probleem voor het voortbestaan, want de verkoop van drank is nu eenmaal essentieel voor de omzet. Veel hangt af van het krijgen van een vergunning van de Gemeente Den Haag. Misschien kun jij bij je collega’s nog een goed woordje voor ons doen. Het feit dat burgemeester van Aartsen laatst het initiatief heeft genomen om persoonlijk langs te komen stemt mij positief. Ik hoop dat hij inziet dat het Schaakhuis een belangrijke functie heeft. Gerund door vrijwilligers, vier avonden per week open. Voor sommigen is het bijna een huiskamer, voor anderen alleen een plek om te schaken. Iedereen is welkom, het werkt heel verbindend voor mensen uit de wijk en daarbuiten. Wat het ook zo bijzonder maakt is dat toevallige voorbijgangers door de grote ramen op de begane grond direct zien dat er geschaakt wordt. Iedereen die binnenkomt voor een potje schaken vindt wel een tegenstander op zijn of haar niveau. Het zou doodzonde zijn als het Schaakhuis als café zou verdwijnen, zeker nu de gelijknamige vereniging bloeit als nooit tevoren.
Wie is je favoriete speler of speelster? Heb je een idool (gehad)?
Geen idool. Ik was vroeger natuurlijk wel voor Timman, als ik zijn partij naspeelde van teletekst (daar snapte ik dan ook weinig van, maar dat deerde me ook niet). Voor Nederland vind ik het geweldig dat Giri Nederlander geworden is. Ik ken hem niet persoonlijk, maar hij komt heel sympathiek op me over en het is mooi dat we zo’n wereldtopper hebben. Wat zou het geweldig zijn als hij wereldkampioen wordt en dat het schaken hier een zelfde ontwikkeling doormaakt als het in Noorwegen gedaan heeft.
Wat was je mooiste partij ooit? Heb je ooit een wereldzet gedaan?
Ik bewaar goede herinneringen aan een partij die ik in 2009 in het Prometheustoernooi in Delft met zwart won van Hora Vlam, de illustere DSC-er die helaas vrij recent is overleden. Ik was vooral blij met het idee dat ik vond in de volgende stelling (met zwart aan zet).
31. … Txh4!?
Misschien wat tegen-intuïtief, want was dat nu zo’n goed paard?! Waarom daar je toren voor geven? Maar het idee is natuurlijk dat veld f4 vrij komt voor het paard en dat zwart daarmee in combinatie met pion g4 een gevaarlijke aanval krijgt op de koningsvleugel. Het leuke vond ik achteraf, dat ik, toen ik de partij in de computer invoerde, deze zet als het ware moest voorzeggen aan de computer. Hij stelde hem zelf niet voor en keurde hem eerst af, maar stelde na een tijdje ratelen zijn oordeel bij. Dat was natuurlijk genieten en zoiets is me later helaas nooit meer overkomen. Hier voor de liefhebber de hele partij.
Zijn er nog vragen die je zou willen beantwoorden? Zo ja, ga je gang.
Eentje dan.
Onlangs is er besloten dat er bij alle officiële HSB-kampioenschappen met increment moet worden gespeeld, ongeacht of het nu om toernooien met klassiek-, rapid- of snelschaak- of lightningtoernooien gaat. Wat vind je hiervan?
Geweldig natuurlijk! Toen ik mijn stukje hierover schreef voor de HSB-site had ik niet verwacht dat dit idee daadwerkelijk zo snel door het HSB-bestuur en de leden zou worden omarmd. Jammer dat er nog steeds zo veel informele toernooitjes zonder increment worden georganiseerd, maar goed, met een beetje kolderschaak op zijn tijd is ook niks mis en blijkbaar is daar nog steeds veel animo voor, ook buiten de kersttijd.