Het Open Kampioenschap van SHTV zit er op. De eerste editie van dit nieuwe ratingtoernooi is buitengewoon sportief en gezellig verlopen.
Onder de 47 deelnemers waren 32 leden van SHTV en 15 van buitenaf. Na 6 speelronden waren er nog drie koplopers met 5 punten: Mike Hoogland (Schaakhuis), Armin Segger (SHTV) en Gert-Jan Willighagen (SHTV).
Mike won in de slotronde van Armin en Gert-Jan verloor van Timo Bottema (Bobby Fischer/Wassenaar). Daardoor werd Mike met 6 punten (5 overwinningen en 2 byes) ongedeeld winnaar van de hoofdprijs van 100 euro en een beker. Timo won de tweede prijs met 5½ punten. Hans Segers (SHTV) versloeg Twan van der Togt en won met eveneens 5½ punten de derde prijs.
Gert-Jan won met 5 punten de B-categorie (rating 1501 t/m 1800). Karl Baak (SHTV) en René Weerts (SHTV) behaalden ieder 4 punten en wonnen de overige prijzen in deze categorie. In de C-categorie (rating 1201 t/m 1500) won de 11-jarige Justus van Klaveren (SHTV) de eerste prijs met 4 punten. De tweede prijs ging naar Mark Breton (DSC) met 3½ punten. Als derde eindigde Rob Dijkstra (SHTV) met 3 punten. De winnaar van de D-categorie (t/m 1200) werd Scot Leite (Schaakhuis). Hij behaalde 2,5 punten.
Het was een leuk toernooi om te organiseren en wat mij betreft komt er een volgende editie. Mijn dank gaat uit naar Geurt Jan van der Meiden die, door het plotselinge overlijden van onze schaakvriend Ton Vissers, de wedstrijdleiding over heeft genomen.
Dank ook aan Paul Koks, die naast mijn eigen verslaglegging op de SHTV-site het nodige werk heeft gehad om op de HSB-site uitgebreider verslag te doen met commentaar en partijen van de deelnemers.
toernooi-informatie | deelnemers | reglement
verslag | uitslag | stand
Armin Segger schrijft: „Een klassieke Pirc was aan de orde in het treffen tussen Mike Hoogland en Armin Segger. Op zet 7 (!) verwarde zwart de zetvolgorde. Zoiets moet je tegen Mike niet doen. De positionele duimschroeven werden aangehaald. Vervolgens schoof Mike met dodelijke accuratesse naar winst. Proficiat!”
Ton Bodaan schrijft: „Speels partijtje tegen Mark die de opening goed speelde maar in het vroege middenspel met tegengestelde rokades niet doortastend genoeg opereerde. Het gevolg hiervan was dat hij mijn aanval niet kon weerstaan. Met een aardig matje aan het einde. Mark speelde trouwens wel een goed toernooi en werd tweede in zijn rating groep.”
Mark Breton schrijft: „In een Siciliaanse opening deed ik wat onverstandige zetten, doordat ik wat variantjes die ik eerder die middag had bekeken door elkaar haalde en geen logische zetten deed. Hierdoor was ik mijn wit voordeel snel kwijt. Na een tegenovergestelde rokade kwam zwart met een sterke koningsaanval. Deze kwam extra snel op gang, doordat ik mijn stukken een beetje opsloot. Hij wist deze met zijn pionnen telkens weer op te jagen en zodoende steeds dichter bij de koning te komen. Uiteindelijk was er weinig spel over en kon Ton vrij gemakkelijk mat zetten. Na de partij hadden we genoeg tijd over voor een biertje en nog een gratis schaakles, Uiteindelijk veel geleerd die avond. Daarnaast nog een schaakboek gewonnen door toch nog 2e te zijn geworden in mijn groep, dus kan de komende tijd ook weer genoeg leren.”
door Derk Dekker
han Nicolaas schrijft: „In mijn partij met wit tegen aanstormend SHTV-talent Justus van Klaveren bracht ik vrij snel na de opening een schijnoffer. Dat leverde me een pion op, maar ook een verdwaald paard op c7. Het beest kon niet meer terug, ook niet meer worden gedekt en zou snel door Justus opgehaald kunnen worden. Dat gebeurde inderdaad: een stuk tegen een pion achter. Vervolgens dacht ik met een venijnige truc zijn toren te kunnen winnen maar Justus – niet voor één gat te vangen – weerlegde dat met een schitterende paardzet die allerlei penningen in de stelling vlocht. Het draaide uit op dameruil en afruil van de lopers waarna ik nog steeds dat stuk achter stond. Ik rommelde nog wat door maar het was natuurlijk over en uit. Goed gespeeld van Justus die hiermee een welverdiende ratingprijs in de wacht sleepte. Overigens is de tijd dat ik dit soort nederlagen tegen jeugdspelers liever voor me hield inmiddels wel voorbij…”
Paul Koks schrijft: „Ik had weer eens een partij – voor het eerst in toernooi e4 – , waarin ik een stukje voorbereiding van eerder deze week op het bord kreeg (1.e4 e5 2.Pf3 f5 3.d4 fxe4 4.Pxe5) en kwam zeer comfortabel te staan. Doch in twee fasen kon ik sterker voortzetten dan ik deed. En dat werkte op lange termijn beslissend in voordeel van zwart.”
door Gerard Milort
De laatste ronde was de leukste…
De laatste ronde van het SHTV open was een leuke en spannende ronde. Zou ‘topseed’ Mike Hoogland alleen kampioen worden, zou hij de titel moeten delen; of ging een ‘outsider’ als Gert-Jan Willighagen er mee vandoor? En ook ‘angry young man’ Timo Bottema was nog kanshebber… Hoe dat afliep heeft u al elders kunnen lezen. Voor mij stond slechts eerherstel op het spel, nadat ik in de 2e ronde Gert-Jan behulpzaam in het zadel had geholpen. Wat overigens geheel zijn eigen verdienste was.
Ook leuk aan het SHTV Open is, behalve spelen tegen jeugdtalenten, dat je ook andere -tot dan toe nog onbekende- tegenstanders treft. Zoals deze keer de helft van het gevreesde duo Baak, Evert om precies te zijn. Nog niet helemaal hersteld van het licht uit de hand gelopen voetbalfeestje van de avond ervoor (moven Skippy) zat ik enigszins duf achter het bord. Soms is het een nadeel om moe te zijn, lastiger rekenen, minder scherp; soms is het juist een voordeel: minder snel afgeleid, minder snel overmoedige (doch dubieuze) zetten doen… Deze keer pakte het goed uit voor mij. Mogelijk had Evert een nog wilder feestje gehad.
Ik had wit en Evert speelde een moderne variant van het Konings Indisch, met Pa6, Pc5 en a5. Had ik recent nog wel geoefend tijdens snelschaken in Amsterdam, welke pot ik verloor. Waarna mijn tegenstander mij wel vertelde hoe het beter kon. Ik besloot tot snel 10.Pe1, waarna mijn loper op e2 de zet Ph5 tegenhield. Zwart ging uiteraard toch de aanvalszet f5 voorbereiden (nu met 10… Pfd7), terwijl ik heel langzaam b4 ging doorzetten. Dat kost wat tijd, want het vergt de zetten b3, a3, Tb1 en dan pas b4. Bovendien wilde ik ook nog f5 met (11.f3 en) 12.Le3 te beantwoorden, om na f4 13.Lf2 te spelen. Zo geschiedde. En zoals altijd in een ‘KI-tje’ is het hard tegen hard op wederzijdse vleugels, met als hoofdvraag: wie komt eerst…
stelling na 14.b3
Wit moet wel eerst b3 spelen, en dan a3 (en Tb1, want de toren op a1 staat niet meer gedekt vanwege Pe1); want op meteen 14.a3 komt heel vervelend –en thematisch- 14… a4! Met lelijk gat op b3. En er komt nooit meer een witte pion op b4, wat nodig is om Pc5 weg te jagen en tot de opstoot c4-c5 te komen. Het witte plan is namelijk simpel: pion c7 aanvallen en pion d6 ondermijnen, en op de damevleugel winnen.
Heel positioneel eigenlijk. En (dus) eigenlijk niets voor een tactische aanvalsspeler als ik…die zelf met zwart ook graag KI speelt!
Maar wel een goede training! Het zwarte plan is natuurlijk g5-g4, met h5 erbij, zo mogelijk g4-g3; dame en paard erbij, Lc8 mee laten doen, en de koning naar de strot vliegen.
Bekijk maar eens wat (oude) partijen van Gary Kasparov, of van John Nunn. Zwart moest nu kiezen hoe de aanval op te zetten. Speelt hij Pdf6, om na g5 veld g4 extra te beheersen; of speelt hij Tf7, g5, h5 en Pf8-g6 om veld h4 te controleren, zoals Gary. Zwart koos voor:
14…Pf6. 15.Tb1 g5 16.a3 g4 17.b4…
stelling na 17.b4
Het duurde even, maar daar is-ie dan, b4. Wit is niet zo bang voor g4, want g4-g3 kan voorlopig nog niet (kost gewoon een pion), en na h7-h5 kan h5-h4 ook nog niet.
Zwart moet nu proberen zijn dame op de g-lijn te krijgen. Nu blijkt een voordeel van de lijn Tf7-Pf8-g5-Pg6-g4, want dan kan de dame naar g5 en is ook veld h4 gedekt. Bovendien kan dan de loper van g7 naar f8, waarna Kh8 en Tg8 ook in de stelling komen.
Nu is het lastiger om de g-lijn te bezetten, want waar gaat Lg7 heen na Kh8 om Tg8 voor te bereiden. Evert koos voor:
17… gxf3 18.Lxf3.
Mooi zo, dacht ik. Dekt pionnen e4 en g2, en maakt ruimte op de 2e rij.
18… Pcd7 19.Pd3 h5?! 20.Lh4!
stelling na 20.Lh4
Dit had zwart overzien. Er dreigt niet alleen Lxh5! Want Pf6 is gepend. Maar er dreigt ook 20… De8 (ont-pent en dekt) 21.Pb5! en pion c7 hangt te bungelen. En dat is nu juist de achilleshiel van de zwarte stelling. Gaat die pion verloren, dan moet zwart (snel) mat zetten, anders verliest hij gewoon. In sommige varianten van de KI speelt zwart (daarom) geen Pfd7, maar Pe8; om zowel f5 voor te bereiden, als wel de potentiele zwaktes c7 en d6 te dekken. Maar nu is dat uiteraard geen optie…. De partij ging verder met
20… axb4 21.axb4 De8.
Hier had zwart mogelijk beter pion h5 kunnen geven met 21… La6. Pion c7, de achilleshiel, is belangrijker dan pion h5 (die soms toch maar in de weg staat voor de koningsaanval).
22.Pb5! Dg6
De dood of de gladiolen…
23. Pxc7 Tb8.
Geen zin heeft 23…. Ta7 of Ta3 wegens 24.Pb5 (met tempo) en Pxd6 (de 2e hiel!).
stelling na 23…Tb8
Wit staat hier al gewonnen en kan kiezen uit zetten als 24.Pb5 (met aanval op d6) of De2, met doorkijk naar h5. Overigens is 24.Pb5 Pxe4 hier geen dreiging, want na het antwoord 25.Pf2! verliest zwart een stuk.
De dame op g6 staat ongedekt en 25… Pdf6 26.Pxe4 Lf5 helpt niet na 27.Lxf6 of 27.Pxf6+ schaak.
Hoewel wit (hier) normaal verder gaat met het spel op de damevleugel, koos ik voor een switch naar de koningsvleugel. Mijn oude ‘stiel’ kwam weer boven, want ondanks deze mooie positionele partij blijf ik toch een aanvalsspeler. Nu is de stelling daar ook rijp voor, en dan kan het hard gaan!
24.De2 Pg4.
Hiervoor was ik niet bang. Ik kan altijd h3 spelen, en na Pe3 heb ik Lxh5 met tempowinst.
25.Pe6! Tf7 (?)
Lijkt logisch, de toren op de f-lijn houden, maar toch was 25… Te8 nodig. Nu komt er een mooi vervolg van dit ‘hipisch concours’, dat eindigt met de dreiging Pe7+…
stelling na 25…Tf7
Het laat zich wel raden wat er gaat gebeuren. Een ‘umspiel’ dat begint met
26.Pd8 Tf8 27.Pc6 Lf6.
Nodig, want Tb8 gaat toch verloren wegens de dreiging Pe7+, maar dat boeit mij niet! Ik ga mijn mooie paard toch niet ruilen voor die ‘zielig buitenspel’ staande toren!
28.Lxf6 Dxf6.
Anders volgt alsnog Pe7+.
29.Lxg4! hxg4 30.Dxg4+ Even een tussendoortje pakken op de koningsvleugel. Het paard op c6 controleert mooi de velden e7 en d8. De zwarte koning is nu in gevaar, en niet de witte! Op Kh8 of Kh7 volgt bijvoorbeeld Tf3! Met de nare dreiging Th3+… Nodig was nu 30… Dg7, maar dan kan ik desnoods ruilen en op b8 slaan, met eenvoudig gewonnen eindspel met een kwaliteit en twee pionnen meer. Er volgde
30… Kf7.
stelling na 30…Kf7
Met dank aan Evert kon ik deze partij nu fraai bekronen met het (voor de hand liggende)
31.Pxf4!
Het is over en uit, zwart gaf het op.
1-0.
En met een trots gevoel verliet ik dit heerlijke zomeravond toernooi.
Heren organisatoren: van harte bedankt! En ga vooral zo door!