OK SHTV – 6e ronde: Segger, Hoogland en Willighagen aan de leiding

Met de slotronde nog op het programma zijn er drie koplopers met vijf uit zes.

Verslaggeving en toernooi-informatie is op de site van de organiserende vereniging SHTV te vinden.

Informatie vanuit de Bosbeskapel

toernooi-informatie | deelnemers | reglement
verslag | uitslag | indeling | stand

Bord 1 Evert Baak – Mike Hoogland

Evert Baak schrijft: „Nadat zwart in de opening een onnauwkeurigheid beging, waar wit geen gebruik van maakte, werden alle paarden en lopers geruild. Daarna was de positie gelijk maar wit maakte direct een fout waardoor zwart druk kreeg. Wit moest verdedigen maar de positie leek nog lang in evenwicht. Een tweede fout van wit, in opkomende tijdnood besliste de partij, die door zwart vakkundig werd uitgemaakt.”

Bord 2 Armin Segger – Karl Baak

Armin Segger schrijft: „In de partij Armin Segger-Karl Baak verscheen een fransoos uit de oude doos (1. e4 e6 2. f4 d5). Na positionele schermutselingen kreeg wit beheersing over het vitale veld d4, waardoor de zwarte stukken opgesloten kwamen te staan. Een venijnige koningsaanval noopte zwart tot opgave.”

Bord 3 Ton Bodaan – Gert Jan Willighagen

Ton Bodaan schrijft: „Na een rampzalig verlopen opening stond ik spoedig verloren. Daarna gaf GJ mij echter de kans geleidelijk terug te komen en toen het evenwicht was hersteld maakte ik helaas wederom een fout. Dit maal kreeg ik niet meer de kans om de zaak te repareren.”

Bord 4 Timo Bottema – Ben Spierings

Ben Spierings schrijft: „In een leuke franse pot moet ik een koningsaanval pareren en zorgen voor een tegenaanval. Als ik – naar later blijkt in de analyse – verzuim een kansrijk kwaliteitsoffer in te zetten, komt wit ‘gewoon’ een pion voor. Na het nodige afruilen, weet ik de achterstand materieel weer in balans te brengen: ieder twee pionnen, een paard en een ongelijke loper. Inmiddels is er weinig tijd op de klok, maar heb ik goede hoop op remise. Echter, de twee verbonden centrumpionnen en de stukken van wit werken efficiënt samen. Ik geef nog een stuk voor de ene pion, maar de andere pion kan ik niet van promotie weerhouden.”

Bord 19 Pim van der Meiden – Paul Koks

Paul Koks schrijft: „In de partij tegen Pim van der Meiden komt het gesloten siciliaans op het bord, waarbij het lukt de witte formatie redelijk vast te zetten. Na wits 29e zet kan er een vol stuk gewonnen worden. Thuis bij invoeren van de partij wordt dit duidelijk. Doch achter het bord wordt dit niet gezien, waardoor er een spannende toren met pionneneindspel ontstaat. Waarbij het minimale voordeel voor zwart omgezet kan worden in volle winst, als een rand-pion niet meer af te stoppen is van promotie.”

bord 7 Justus van Klaveren – Gerard Milort
door Gerard Milort

Ook moeders van jonge schakers verdienen lof!

Het gebeurt niet vaak dat ik tegen een elfjarig schaaktalent mag spelen. En niet zomaar een talentje, nee de kampioen tot 12 jaar van de HSB! Tevens lid van SHTV. Het leuke van zo’n open toernooi als bij SHTV is dat zoiets daar kan gebeuren. Wat overigens mede te danken is aan de tomeloze inzet van zijn moeder, die hem toestaat ’s avonds (soms tot laat) nog te spelen tegen sterke senioren. En hem aan het eind van de partij steevast komt ophalen. Hulde voor haar, want daar leert hij veel van. Daar zouden meer ouders met talentvolle schaakjeugd een voorbeeld aan kunnen nemen. In de partij kwam een moeilijke opening op het bord, die hij kennelijk nog niet veel tegen zich heeft gehad. Desondanks koos hij wel goede zetten in deze Pirć, ook wel Joegoslavische Verdediging genoemd. Dat duidt op inzicht. Op het tactische vlak valt er nog wel wat te leren, want een logische –en strategisch sterke- aanval op zwarts pionnen bleek een licht combinair lek te hebben. Zie wat er gebeurde op de negende zet.

Diagram 1 Klaveren-Milort
stelling na 9.d5

Zwart dreigt b4, waarna het paard op c3 weg moet en de dekking van pion e4 moet loslaten. Wit kan dit tegengaan door 9.a3 a5 10.0-0 of 9.Ld3 b4 10.Pe2 te spelen. In dit type stelling is het echter vaak mogelijk om met de zet d5 de dekking van b5 te ondermijnen, door pion c6 aan te vallen. Op 9…cxd5 volgt 10.Pxb5 met voordeel. Vaak probeert zwart dan met 9… b5-b4 een tempo te winnen door Pc3 aan te vallen. Als het paard wijkt volgt 10… c5 met dekking van b4. Vooral als er geen zwart stuk op d7 staat, heeft zwart geen probleem. Dan kan wit niet tussendoor met tempowinst op c6 slaan. Met een paard of loper op d7 heeft wit na 9… b4 de tussenzet 10.dxc6 met aanval op d7. Bovendien kan op d7 met schaak geslagen worden. 9… d5 lijkt dus een goede zet. Toch is dat niet het geval. Zwart heeft een tactische weerlegging door de aanval op c3. Want er volgde (inderdaad)

9… b4 10.bxc6 (tussenzet?!)

10…bxc3 11.cxd7+ (tussenzet met schaak!?)

11…Pxd7!

Diagram 2 Klaveren-Milort
stelling na 11…Pxd7

Nu wordt het witte probleem zichtbaar. De diagonaal g7-b2 is open gekomen en de loper op g7 dekt pion c3! Terugnemen kan dus niet en dan gaat b2 er ook nog af. Na

12.Dd3 cxb2 13.Tb1 Da5+ 14.Ld2 (anders volgt Dxg5!)

14…Dxa2 15.0-0 Pc5 16.De3 0-0 was de strijd snel voorbij. Er volgde nog

17.Lc3 Lxc3 18.Dxc3 Pa4! 19.Db3…

Diagram 3 Klaveren-Milort
stelling na 19.Db3

Een aardige poging, met het idee dat op 19… Dxb3 20.axb3 Pc3 21.Txb2 volgt, en Le2 staat gedekt. Dan zou de gevaarlijke angel op b2 uit de stelling zijn. Maar er volgde geen Dxb3, maar

19… Le6!

Nu is het uit. Op 20.Dxa2 komt Lxa2, en 20.c4 Dxb3 of 20.Lc4 Lxc4 helpt ook niet. Wit geeft het op.

1-0

Plaats een reactie

WP-Backgrounds by InoPlugs Web Design and Juwelier Schönmann

    Laat zien dat je geen robot bent door de volgende afbeelding te kiezen Ster.