Van 25 augustus tot en met 2 september vormde Denksportcentrum 't Spaerne weer het decor voor het BDO Chess Tournament. Daniil Kolodkin en Nico Vromans deden mee en draaien een goed toernooi. De twee gesloten groepen bieden deelnemers de gelegenheid een GM- of een IM-norm te scoren. Waarvoor respektievelijk 6 en 4½ punten behaald dienen te worden.
Daniil Kolodkin (DD) en Nico Vromans (HSV) doen mee aan de BDO Open.
De Premier en de Challenger League staat als tienkamp op het programma.
De Open A is van start gegaan met 41 deelnemers, terwijl er 45 meedoen in de Open B.
1e ronde
A: Daniil Kolodkin (1923) – Collin Boelhouwer (2068) 0 – 1
B: Nico Vromans (1761) – Bart Feltman (1723) ½ – ½
Daniil staat goed in zijn partij tegen Collin Boelhouwer, maar maakt in tijdnood enkele fouten.
Nico speelt de Van Geet opening, waarbij wit kort en zwart lang rocheert. Wilde vandaag bijtijds thuis zijn en biedt na 19 zetten remise aan.
2e ronde
A: Andre Breedveld (2093) – Daniil Kolodkin (1923) 0 – 1
B: Wim Peters (1591) – Nico Vromans (1761) ½ – ½
Daniil kreeg een voor hem onbekende stelling voor de kiezen en bereikte een gelijke stelling. Met beiden in tijdnood wordt wit overspeeld.
Nico wordt na opening met de damepion met het London-systeem (Lf4) geconfronteerd. Ruilt meteen af en krijgt een dubbelpion op de d-lijn. Rybka zag later een stukoffer ten gunste van zwart die in denksportcentrum 't Spaerne niet gezien werd. Waardoor Nico een kleine plus-stelling niet uit kon bouwen naar winst en inging op het tweede remise-aanbod van zijn tegentander.
3e ronde
A: Daniil Kolodkin (1923) – Frans Vlugt (1994) ½ – ½
B: Nico Vromans (1761) – Richard Fritschy (1495) ½ – ½
Nico ervaart een hardnekkiger tegenstand dan in Dieren in zijn streven een nieuwe remise te ontlopen met 1. g4. Met een pion en tijd in voordeel blijven er ongelijke lopers op het bord en wordt het voordeel geneutraliseerd. In een volgende manoeuvre levert een witte pionoffer twee zwarte pionnen op, maar ook nu komt het niet verder dan remise.
4e ronde
A: Peter Pijpers (2090) – Daniil Kolodkin (1923) 1 – 0
B: Crelis Molenaar (1602) – Nico Vromans (1761) 0 – 1
Bij Nico komt het Nimzowitsch op het bord, waarbij een passieve fase van wit het initiatief bij Nico komt, waarbij hij naast dame, torens en pionnen voor beiden een zwart loperpaar tegenover het witte paardenstel laat strijden. De lopers creeeren ruimte en winnen de kwaliteit met als gevolg een eindspel met paard, toren en 2 geisoleerde pionnen aan de witte zijde tegenover twee torens en 2 geisoleerde pionnen aan de zwarte zijde. Nico speelt dit zorgvuldig uit naar een vol punt en komt na 4 ronden op 2½ punten.
5e ronde
A: Daniil Kolodkin (1923) – David Joziasse (1946) ½ – ½
B: Nico Vromans (1761) – Wim de Ruyter (1672) 0 – 1
Daniil staat na vijf ronden op 2 punten.
Nico komt slecht uit de opening tegen Wim de Ruyter en moet een stuk offeren tegen 2 pionnen om spel te behouden. Doch zijn aanval zet geen zoden aan de dijk tegen een tegenstander die zich niet laat verschalken en een nul is een feit. Na vijf ronden staat Nico op 50%.
6e ronde
A: Joop Bakker (1992) – Daniil Kolodkin (1923) ½ – ½
B: Sjoerd Haver (1710) – Nico Vromans (1761) ½ – ½
Joop Bakker en Daniil Kolodkin leveren een mooie strijd, waarbij zowel wit als zwart de weerleggingen van de tegenplannen goed uitvoert. Beiden berusten na zo'n 3½ uur strijd in remise.
Sportief gedrag
Nico wordt geconfronteerd met zijn langste partij van dit toernooi. In een skandinavier komt hij stevig onder druk te staan. Maar speelt op tijd zijn a-pion op om overrompeling over de damevleugel te neutraliseren. Dit levert twee pionnen op in een spannende eindstrijd met toren plus paard voor beiden. Sjoerd Haver haalt ternauwernood de 40 zetten bij de eerste tijdcontrole en blijft op dat punt onder druk staan. Desondanks volgt er een staaltje sportiviteit van het hoogste niveau op het moment dat wit nog 3 minuten en zwart nog ruim 7 minuten op de klokken heeft. Nico vergeet de klok in te drukken. Waarop Sjoerd de klok voor zijn tegenstander indrukt, om de partij te laten eindigen waar de stelling naar is.
7e ronde
A: Daniil Kolodkin (1923) – Jan Havenaar (2118) 0 – 1
B: Nico Vromans (1761) – Bert Bergshoeff (1499) 1 – 0
Nico speelt vandaag de Reti-opening tegen een solide spelende Bert Bergshoeff, die complicaties uit de weg gaat. Dat biedt perspektief om de zwarte stelling onder druk te zetten, om met veel geduld het volle punt binnen te halen.
8e ronde
A: Daniil Kolodkin (1923) – Jan Vreeburg (1945) ½ – ½
B: Jildo Kalma (1824) – Nico Vromans (1761)1 – 0
Nico vergreep zich in een gelijke stelling, wat door de tegenstander zonder protesteren aanvaard werd.
Slotronde
A: Wim Nieland (1991) – Daniil Kolodkin (1923) 0 – 1
B: Nico Vromans (1761) – Ger Dekker (1666) 1 – 0
Daniil komt met deze overwinning op 4 punten, waarmee een overscore van 1.32 bereikt wordt.
Nico komt met een vogel op het bord, waar een koningsgambiet uit voortvloeit. Hij krijgt het loperpaar in een openstelling, waarbij Ger Dekker nalaat een van de lopers af te ruilen wanneer dat nog kan. Nadat wit een pion wint wordt de partij zorgvuldig omgezet in een vol punt. Nico komt op 5 punten, met een lichte onderscore. Maar ook hij kan terugkijken op een geslaagd toernooi.