PK Veteranen van start gegaan met 52 deelnemers

Op vrijdag 18 februari startte het PK voor veteranen/senioren in twee categorieën: 50-plussers en 60-plussers. Ook dit jaar is schaakvereniging Pomar organisator en gastheer voor dit HSB-evenement.

Met uiteindelijk 52 aanmeldingen lag het aantal deelnemers fors hoger dan in de voorgaande drie jaar toen gemiddeld 40 schakers deelnamen aan dit kampioenschap. Wellicht speelt de vergrijzing een rol, hoewel die niet van vandaag of gisteren is. De mond-op-mond reclame na de geslaagde editie van vorig jaar kan ook een rol spelen: slechts vier spelers die vorig jaar meededen zijn er dit jaar niet bij en dat betekent een flink aantal nieuwe gezichten. Opvallend is het feit dat er dit jaar aanzienlijk meer deelnemers bij de 60-plussers zijn (32) dan bij de 50-plussers (20).   
De kampioenen van vorig jaar (Hans Segers bij 50+ en Maurits Bons bij 60+) zullen hun titel verdedigen. Hans Segers mag in zijn categorie geduchte tegenstand verwachten van Frans Hoynck van Papendrecht, ex-kampioen Frans Vreugdenhil, Ton Bodaan, Hans van der Wijk, John Tan en Dirk van Nieuwkerk, maar ook nieuwkomers Evert Baak, Theo van Orsouw en Armin Segger zullen het hem niet makkelijk gaan maken. In de categorie 60+ is Ton Thijssen weliswaar (weer) favoriet maar zijn Nico Vromans, Leo Duijvesteijn, Gerbrand Beekman en Maurits Bons (om er enkelen te noemen) gevaarlijke outsiders.

Naast vele oude bekenden doen er dit jaar ook weer een aantal nieuwe gezichten mee en dat is een mooie ontwikkeling lijkt me! De 52 deelnemers vertegenwoordigen 15 clubs in de HSB. SHTV is dit jaar hofleverancier met acht deelnemers, maar traditiegetrouw zijn gastheer Pomar (7), Haeghe Ooievaar (6), HSV (5) en Schaakmat (5) ook goed vertegenwoordigd.  
Namens de HSB hield André Wagner op deze eerste avond een kort openingswoordje, waarin hij iedereen welkom heette, meedeelde verheugd te zijn over het grote aantal deelnemers en iedereen een aangenaam toernooi toewenste. 

De eerste ronde kende al direct een aantal opmerkelijke uitslagen waarbij nogmaals bleek dat ELO-rating wel iets zegt, maar (lang) niet alles. Zo kwam Evert Baak in zijn partij tegen Bert Gerritsma goed tot gewonnen te staan, maar gaf hij in wederzijdse tijdnood zijn voordeel volledig weg om vervolgens in het pionneneindspel ten onder te gaan. De kampioen van twee jaar geleden, Ton Thijssen, moest in zijn witpartij tegen Theo van Vorselen genoegen nemen met remise terwijl ook Hans van der Wijk in een prachtig duel met Max van Herpen in ziedende tijdnood niet verder kwam dan een gelijkspel. Hans Hendriks, ten slotte, wist zijn op papier sterkere tegenstander Edgar Huisman in een mooie partij te verslaan. Hans won een stuk wat in combinatie met een sterke vrijpion voldoende was voor het volle punt.

De overige uitslagen verliepen min of meer zoals in een eerste ronde verwacht mag worden: de sterkere tegenstander wint van de iets minder sterkere. Sommigen moesten echter tot het uiterste gaan en hadden hier en daar de hulp van de tegenstander nodig. Zo speelde Jan van Lier een uitstekende partij tegen Ton Bodaan en leek remise een acceptabele uitslag. Jan ging echter tegen het eind helaas in de fout, verloor een stuk tegen een pion en even later ook de partij. Ook Maurits Bons, 60-plus kampioen van vorig jaar, moest zeer hard werken voor het punt. Tegenstander Jan Zonneveld gaf lange tijd geen krimp en pas in het laatste kwartier wist Maurits de partij naar zich toe te trekken en het volle punt binnen te slepen.

Ton Vissers en Frans Vreugdenhil speelden een zeer boeiende partij waarin Ton een pion won maar zijn koning door Frans in het midden van het bord werd vastgehouden en belaagd door diverse stukken. Toen de koning van Ton halverwege de a-lijn onder vuur lag van dame en toren gaf Ton zich gewonnen.
De strijd tussen Frans Hoynck van Papendrecht en Sjaak van As ging lange tijd gelijk op. Sjaak deelde zijn tijd echter iets anders in als Frans, en als de meeste andere schakers, en in tijdnood ging hij alsnog in de fout. Hij verloor een kwaliteit en daarmee was de partij, zeker in tijdnood, wel zo'n beetje beslist.
Ook in de partij tussen Leo Duijvesteijn en Frits Varenkamp ging het lange tijd gelijk op. Er resteerde een toreneindspel met aan beide kanten vijf pionnen. Leo won vervolgens een pion en daarna koos Frans niet de sterkste voortzetting door in een stelling met een mindere pionnenstructuur Leo de kans te geven de torens af te ruilen. Vervolgens was het pionneneindspel gewonnen voor Leo, als moest daar nog wel even voor gerekend worden.

Jan van der Meer speelde tegen visueel gehandicapte Bertus Groot, vorig jaar niet aanwezig maar twee jaar geleden ook van de partij. Jan won in het middenspel een kwaliteit en kwam vervolgens met dame en toren binnen op de 7e rij. De aanval op de toren met tevens matdreiging werd door Bertus niet 'gezien' waarmee de partij een abrupt einde kende. Ik blijf het knap vinden dat iemand een behoorlijke partij kan schaken zonder iets te zien; dat lukt mij zelfs onder 'normale' omstandigheden lang niet altijd.

De enige vrouwelijke deelnemer Monique Keuzenkamp moest het opnemen tegen Edwin van der Leij. Monique kwam een pion achter en Edwin wist vervolgens het eindspel met aan beide kanten een toren, loper en wat pionnen te winnen. De twee analyseerden en kletsten nog geruime tijd na en hadden het zo te horen reuze naar hun zin. Van Monique zijn we dat wel gewend, van Edwin wat minder. Wie weet wat er allemaal nog gaat gebeuren, het toernooi duurt nog tot en met 29 april…

Al met al een geslaagde opening van dit kampioenschap, waarvan de tweede ronde op vrijdag 25 februari zal plaatsvinden.

Plaats een reactie

WP-Backgrounds by InoPlugs Web Design and Juwelier Schönmann

    Laat zien dat je geen robot bent door de volgende afbeelding te kiezen Boom.