Een bijzondere gebeurtenis vond plaats tijdens de dies van DD op 29 december: de presentatie van het 352 bladzijden tellende jubileumboek.
Wim Vink en Ronald Dickhoff hebben er als redacteuren veel werk aan gehad, maar het resultaat mag er zijn: een buitengewoon gevarieerd overzicht van 150 jaar DD, met bijdragen van vele auteurs. Als extraatje was er een CD met foto's uit de rijke historie van DD, waaruit op deze bladzijde een kleine selectie. Dat het boek ook goed te lezen is, bleek meteen: het dies-programma kwam zelfs in de knel omdat na het geplande onderdeel "uitreiking van het jubileumboek" door de in ruime mate opgekomen DD-ers zelf meteen een flinke leespauze werd genomen. Het jubileumboek is eind 2003 redactioneel afgesloten – en het is iets later verschenen dan de bedoeling was, maar op de leeftijd van het eerbiedwaardige genootschap is dat verschil natuurlijk te verwaarlozen. De nadruk ligt op de laatste 50 jaar, hoewel uiteraard ook de beginperiode royaal aan bod komt. |
Voor wie deze Haagse schaakgeschiedenis niet wil missen, is het DD-jubileumboek te koop bij Van Stockum.
Het boek is opgezet als een serie essays, waarvan de meeste door DD-leden geschreven zijn. De meeste van deze verhalen schetsen een tijdsbeeld of beschrijven een bijzondere gebeurtenis of een curieus aspect van het met DD in verband staande schaakleven. Omdat de redactie er toch in geslaagd is alles losjes chronologisch te ordenen, geeft het boek ook een mooi overzicht van de historie. Natuurlijk zijn er ook vele lijsten van kampioenen, ereleden, bestuurderen en andere verdienstelijke mensen – met aan het einde een index die vele honderden namen telt. Voor de meer schaaktechnisch georiënteerde lezer zijn vele partijen aan de vergetelheid ontrukt, zijn er vaak diepgaande theoretische beschouwingen over alle fasen van de partij, en krijgt ook het probleemschaak ruim de aandacht.
Hartoch-Langeweg tijdens het jubileum-rapidtoernooi in 2002. Op de voorgrond de beroemde Donnerpion, die in het Nationaal Schaakgebouw te bezichtigen is.
Een oude schaakklok
|
Het allereerste "Orgaan" (februari 1924) |
DD werd zes keer kampioen van Nederland. Hier het kampioensteam uit 1956, met vooraan in het midden grootmeester J.H. Donner, die altijd lid van DD gebleven is.