Tentoonstelling over oud-schaakkampioen Esser

In het Singermuseum te Laren wordt een interessante tentoonstelling gehouden over het fascinerende leven van Esser (1877-1946), arts, schaker en verzamelaar.

Documentaire

IK WIL KONING ZIJN De onstuitbare verzamelaar J.F.S. Esser, over zijn leven, werk en kunst Uitzending 11 dec. 15.00 uur, AVRO Nederland 1, herhaling 28 jan. 16.30 uur.

Documentaire over het fascinerende leven van Johannes Esser. De film is tevens te zien tijdens de tentoonstelling in Singer Laren. Voor het eerst worden zijn persoon, zijn leven en collectie belicht. Aan het woord komen:

– Dr. Barend Haeseker, plastisch chirurg, die promoveerde op de invloed van J.F.S. Esser op de ontwikkeling van de plastische chirurgie

– Hans Ree, schaakgrootmeester en columnist

– Jacqueline de Raad, (mede)auteur en samensteller van de publicatie en tentoonstelling.

Schaaksimultaan met Hans Böhm

Schaken in het museum! Voor jong en oud.

18 februari 2006 13.30 – 16.00 uur

Esser was een bekende schaker en in 1913 werd hij Nederlands schaakkampioen.Toon uw schaaktalent in een schaaksimultaan met de bekende internationaal schaakmeester Hans Böhm. Gratis voor museumbezoekers. Aanmelden vooraf via museum@singerlaren.nl 13 december t/m 28 april 2006

Mondriaan, Breitner, Sluijters e.a.De onstuitbare verzamelaar J.F.S. Esser Tentoonstelling Singer Laren toont de collectie van de onstuitbare verzamelaar en arts J.F.S. Esser. Hij bracht een indrukwekkende verzameling bijeen met kunstwerken van onder meer George Hendrik Breitner, Leo Gestel, Piet van der Hem, Isaac Israels, Piet Mondriaan, Jan Sluijters, Piet Wiegman en Willem Witsen. De collectie is uniek omdat deze een beeld geeft van een belangrijk tijdvak uit de Nederlandse moderne kunst: de opkomst van het Amsterdamse luminisme. De getoonde werken zijn voor een groot deel in particulier bezit en nog nooit eerder geëxposeerd.

J.F.S. Esser (1877-1946), arts, verzamelaar en schaakkampioen

Het leven van Johannes Fredericus Samuel Esser was zeer uitzonderlijk.Grondlegger van de plastische chirurgie, verzamelaar van het vroeg modernisme, schaker en altijd actief. Op elk terrein waar hij mee bezig was wist hij opmerkelijke resultaten te behalen. Als scholier begon Esser zijn schaakcarrière in Leiden. In 1893 richtte hij de schaakclub Morphy op en werd schaakkampioen van Leiden. Tijdens zijn studie medicijnen werd hij in 1898 voorzitter van de Leidse studentenschaakclub Alapin en was jarenlang redacteur van het Tijdschrift van de Nederlandse Schaakbond. Als scheepsarts maakte hij in 1904 een reis naar de Azoren, Venezuela, Curacao, New York. De kapitein waarmee hij schaakte was zo onder de indruk dat die Caracas waarschuwde. Bij aankomst speelde Esser geblinddoekt simultaanschaak tegen een groep schakers op de kade. In 1908 won hij ex aequo met M.F.S. Pape de eerste prijs in de hoofdgroep van de Bondwedstrijden in Haarlem. Dit werd als het onofficiële Nederlands kampioenschap beschouwd. Hij was een van de oprichters van de schaakclub Parkwijk in 1910. In Utrecht speelde Esser vele malen tegen A.G. Olland, waar hij uiteindelijk in 1913 van wist te winnen. Nederlands schaakkampioen werd hij in 1913 door Rudolf Loman te verslaan. In zijn Amsterdamse periode als arts bracht hij meer dan 800 kunstwerken bij elkaar. Singer Laren toont deze collectie met werken van onder meer George Breitner, Leo Gestel, Piet van der Hem, Isaac Israels, Piet Mondriaan, Jan Sluijters, Piet Wiegman en Willem Witsen.

voor verdere informatie:

Saskia Bekke SBekke@singerlaren.nl

Plaats een reactie

WP-Backgrounds by InoPlugs Web Design and Juwelier Schönmann

    Laat zien dat je geen robot bent door de volgende afbeelding te kiezen Sleutel.