De Haagse Schaakbond
Bij de Haagse Schaakbond (HSB), opgericht op 11 november 1926, zijn 29 verenigingen aangesloten uit de regio Den Haag (inclusief Delft, Westland en Zoetermeer). De verenigingen hebben samen ongeveer 1.700 leden.
Voor informatie over de HSB kunt u terecht bij de secretaris van de HSB (Bob Barbier), Spinozalaan 155, 2273 XG Voorburg, tel. (070) 3692772. De HSB heeft een eigen internetsite waarop veel actuele informatie te vinden is. Het adres is http://www.haagseschaakbond.nl. Daarnaast geeft de HSB regelmatig een nieuwsbrief uit.
Koninklijke Nederlandse Schaakbond
De Koninklijke Nederlandse Schaakbond (KNSB) is opgericht in 1873. Onder de KNSB vallen dertien regionale bonden, waaronder de HSB, vijf bijzondere bonden (voor visueel gehandicapten, problemisten, correspondentieschaak, computerschaak en eindspelstudie) en persoonlijke leden. In totaal heeft de KNSB ongeveer 25.000 leden. Ieder KNSB-lid ontvangt het bondsorgaan SchaakMagazine. De KNSB houdt van de meeste schakers de speelsterkte bij door middel van de KNSB-rating.
Voor meer informatie kun u terecht bij het Bondsbureau KNSB. Het adres van het Bondsbureau KNSB luidt: Frans Halsplein 5, 2021 DL Haarlem, tel. (023) 5254025, fax (023) 5254353. De internetsite van de KNSB is te vinden op http://www.schaakbond.nl.
Activiteiten van de Haagse Schaakbond
Gedurende het jaar kent de HSB een groot aantal activiteiten voor zowel de senioren als de jeugd. Hieronder volgt een kort overzicht.
Meer informatie over de activiteiten van de HSB is te krijgen bij de diverse functionarissen in het HSB bestuur (adressen). De jeugdactiviteiten worden uitgebreid toegelicht in een aparte gids. Ook de gegevens over de HSB-competitie worden ieder seizoen door middel van een competitiegids verspreid. De toernooien worden via een toernooikalender aan de verenigingen doorgegeven.
Merk op dat naast de onderstaande activiteiten door de verenigingen nog vele andere activiteiten worden georganiseerd! Aankondigingen van alle activiteiten vindt plaats via de HSB internetsite.
HSB-competitie
Ieder seizoen (september-mei) organiseert de HSB een competitie voor verenigingsteams (achttallen/zestallen), waar zo'n 90 teams aan deelnemen. De competitie is onderverdeeld in een aantal klassen: Promotieklasse, 1e klasse, 2e klasse, 3e klasse en 4e klasse. Iedere klasse bestaat weer uit één of meer groepen van ongeveer acht teams. Elk seizoen promoveert de kampioen van iedere groep naar een hogere klasse en de kampioen van de Promotieklasse (tevens kampioen van de HSB) mag gaan meespelen in de landelijke KNSB-competitie.
HSB-bekercompetitie
Naast de HSB-competitie is er ook een bekercompetitie voor verenigingsteams (viertallen). Elke vereniging mag met één team deelnemen aan deze competitie. Door middel van een knock-out systeem zal uiteindelijk één team overblijven en dus HSB-bekerwinnaar worden. De HSB-bekerwinnaar kan mee gaan spelen in de landelijke KNSB-bekercompetitie.
Persoonlijk Kampioenschap
Aan dit kampioenschap nemen ongeveer 50 schakers deel van diverse speelsterktes en wordt gehouden in de periode van september tot november. Deelnemers in de Hoofdgroep spelen om het kampioenschap van de Haagse Schaakbond en om deelname aan de halve finale van het Nederlands Kampioenschap, dat door de KNSB georganiseerd wordt. Naast de Hoofdgroep zijn er nog één of meer andere groepen voor de iets minder sterke spelers.
Persoonlijk Kampioenschap voor Veteranen en 55+
Aan het kampioenschap voor veteranen (60+-ers) en 55+-ers in januari/maart nemen ongeveer 25 schakers deel en meedoen hieraan is (volgens de deelnemers) belangrijker dan winnen. Bij dit kampioenschap zijn gezelligheid en het spelen van een mooie partij de belangrijkste drijfveer. De kampioen van de veteranen mag de HSB vertegenwoordigen bij de Nederlandse Kampioenschap voor Veteranen dat door de KNSB georganiseerd wordt.
Persoonlijk Kampioenschap voor Dames
Net als het Mevrouw Vinke Toernooi (zie jeugdactiviteiten) is dit toernooi speciaal bestemd voor Dames. De winnares van dit kampioenschap is HSB-dameskampioen en mag in principe deelnemen aan de halve finale van het Nederlands Dameskampioenschap, georganiseerd door de KNSB.
Persoonlijk Snelschaakkampioenschap
Bij het Persoonlijk Snelschaakkampioenschap draait het om de klok. Wie is het snelste met het doen van de winnende zetten?
Snelschaakkampioenschap voor verenigingsteams
Op de dag van dit kampioenschap komen ongeveer 50 teams samen (200 spelers). Deelname aan dit kampioenschap geeft recht op deelname aan het Open Nederlands Snelschaakkampioenschap voor verenigingsteams.
Cursussen
Gedurende het jaar worden voor beginners en gevorderden schaakcursussen gegeven. Tevens worden afhankelijk van de behoefte een aantal kadercursussen gegeven (onder andere voor schaaktrainer en wedstrijdleider).